ALGEMENE VOORWAARDEN

Versie 2023.1 – toepasselijk vanaf 1 oktober 2023

TOEPASSINGSGEBIED

Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle diensten die door de beroepsbeoefenaar worden geleverd. Door een beroep te doen op de diensten van Elisabeth Daem, die werkt namens Studio Mozes BV (Landsroemlaan 34, 1083 Brussel, KBO nr. 0749.538.103), erkent de cliënt kennis te hebben genomen van deze voorwaarden en te aanvaarden dat deze algemene voorwaarden van toepassing zijn op de uitvoering van de diensten. Iedere aanvulling, wijziging of afwijking aan of van deze algemene voorwaarden is slechts geldig voor zover deze voorafgaandelijk, schriftelijk en uitdrukkelijk is aanvaard door de cliënt en de beroepsbeoefenaar. De algemene voorwaarden van de cliënt zijn niet van toepassing, tenzij deze uitdrukkelijk schriftelijk zijn aanvaard door de beroepsbeoefenaar.

RECHTEN EN PLICHTEN VAN DE PARTIJEN

Uitgezonderd wat de naleving van de wettelijke termijnen betreft, is de verplichting die de beroepsbeoefenaar aangaat ten overstaan van zijn cliënt een inspanningsverbintenis. De beroepsbeoefenaar voert met de vereiste zorg de haar toevertrouwde opdrachten in volledige onafhankelijkheid uit, krachtens een middelenverbintenis.

De cliënt verbindt zich ertoe om gedurende de gehele duur van de opdracht alle relevante en noodzakelijke inlichtingen, feiten, omstandigheden of gegevens, nodig voor de uitvoering van de prestaties, spontaan te verstrekken.

Indien de cliënt dit niet doet, wordt de beroepsbeoefenaar vrijgesteld van elke verantwoordelijkheid voor het niet naleven van de wettelijk opgelegde termijnen, regelgeving en akkoorden voor de uitvoering van formaliteiten die onder zijn opdracht vallen.  

Behoudens afwijking is de beroepsbeoefenaar niet verplicht de juistheid en volledigheid na te gaan van de informatie die de cliënt of dienst aangestelde(n) haar overmaken, noch de betrouwbaarheid van de akten, contracten, inventarissen, facturen en bewijsstukken van alle aard, die haar door de cliënt worden toevertrouwd of voorgelegd als zijnde bewijskrachtige stukken of als stukken die als dusdanig moeten dienen.

Teneinde de cliënt zo goed en efficiënt mogelijk te dienen, kan een beroep worden gedaan op een andere advocaat waarmee de beroepsbeoefenaar een samenwerkingsrelatie heeft. De cliënt aanvaardt dat de beroepsbeoefenaar voor de uitvoering van zijn opdracht een beroep kan doen op andere advocaten of bepaalde specifieke taken kan uitbesteden.

ONMIDDELIJKE BEËINDIGING OM BEPAALDE REDEN(EN)

In alle gevallen kan de beroepsbeoefenaar de overeenkomst op elk ogenblik, zonder opzeggingstermijn en zonder vergoeding beëindigen, indien er redenen zijn die de voortzetting van de professionele samenwerking onmogelijk maken, zoals:

(i) omstandigheden die de onafhankelijkheid van de beroepsbeoefenaar in het gedrang brengen;
(ii) omstandigheden die de uitvoering van de opdracht conform de beroeps- en deontologische normen onmogelijk maken;
(iii) de kennelijke tekortkoming(en) van de cliënt ten aanzien van zijn eigen verbintenissen zoals omschreven in de onderhavige algemene voorwaarden (punt 6.2) en in de opdrachtbrief;
(iv) in geval van insolventieprocedure, ontbinding, collectieve schuldenregeling of kennelijk onvermogen van de cliënt.

De redenen die de onmiddellijke stopzetting van de overeenkomst verantwoorden, dienen aan de cliënt te worden meegedeeld.

Naargelang de omstandigheden kan de beroepsbeoefenaar zijn beslissing laten voorafgaan door een waarschuwing of een aanmaning aan de cliënt.

Wanneer zij de overeenkomst stopzet, wijst de beroepsbeoefenaar de cliënt op de rechtshandelingen die dringen en noodzakelijk moeten worden gesteld ter vrijwaring van zijn rechten, en waarvoor zij opdracht had gekregen.

In geval van faillissement van de cliënt is de overeenkomst van rechtswege ontbonden.

De cliënt kan te allen tijde, zonder naleving van een opzeggingstermijn en zonder betaling van een schadevergoeding, de overeenkomst stopzetten, indien de beroepsbeoefenaar kennelijk in gebreke blijft zijn eigen verbintenissen, zoals omschreven in onderhavige algemene voorwaarden en in voorkomend geval in de opdrachtbrief, uit te voeren. Hij zal in elk geval zijn beslissing laten voorafgaan door een geschreven ingebrekestelling aan de beroepsbeoefenaar.

OPSCHORTING VAN DE UITVOERING VAN DE VERBINTENISSEN

In geval van niet-nakoming, van niet-correcte of niet-tijdige uitvoering door de cliënt van zijn vebintenis(sen), bv. in geval van niet-betaling van erelonen of voorschot(ten) overeenkomstig artikel 5 hieronder, is de beroepsbeoefenaar gerechtigd de uitvoering van zijn verplichtingen op te schorten of uit te stellen totdat de cliënt aan zijn verplichtingen heeft voldaan. De beroepsbeoefenaar brengt de cliënt hiervan op de hoogte.

Indien er na de aanvang van de schorsing of het uitstel van uitvoering, rechtshandelingen dringend en noodzakelijk moeten worden gesteld ter vrijwaring van de rechten van de cliënt, en waarvoor de beroepsbeoefenaar opdracht had gekregen, wijst zij de cliënt hierop.

Alle kosten en lasten (incl. boetes en schadevergoedingen) voortvloeiend uit de opschorting of het uitstel zijn ten laste van de cliënt. De beroepsbeoefenaar is in alle omstandigheden gerechtigd op betaling van de erelonen en kosten m.b.t. de reeds verrichte werkzaamheden.

  

De kosten en erelonen worden vastgesteld overeenkomstig de geldende wettelijke en reglementaire bepalingen, van toepassing op de beroepsbeoefenaar en meegedeeld aan de cliënt na een eerste consultatie en een grondige evaluatie van de doelstellingen van de vertegenwoordiging. 

ERELONEN

Alvorens diensten te verlenen kan de beroepsbeoefenaar, op verzoek van de cliënt, een niet-bindende raming van de totale honoraria en kosten verstrekken. Afhankelijk van de aard van de zaak kan de beroepsbeoefenaar de cliënt vragen een voorschot voor honoraria en kosten te betalen.

 Tenzij een forfaitair honorarium of een gereduceerd uurtarief is overeengekomen, worden alle honoraria berekend op basis van de standaard netto uurtarieven van de betrokken beroepsbeoefenaar. In voorkomend geval worden alle honoraria vermeerderd met BTW en dossierkosten. Dossierkosten (zoals administratiekost, telecommunicatie, fotokopie, gewone verzendingskosten, etc.) worden gewoonlijk berekend tegen een gemiddeld tarief van 8% van alle in rekening gebrachte honoraria. Zogenaamde out-of-pocket kosten (gerechtskosten, verplaatsingskosten, vertaalkosten, etc.) worden aan de cliënt doorgerekend tegen hun werkelijke kostprijs.

Tenzij anders overeengekomen, zal maandelijks aan de cliënt een kosten- en ereloonstaat worden toegestuurd met een overzicht van de geleverde prestaties. Opmerkingen op of betwisting van de kosten- en ereloonstaat moeten binnen acht (8) dagen na ontvangst ervan door de cliënt worden meegedeeld. Bij gebrek aan opmerkingen of betwisting binnen de aangegeven termijn wordt de ereloon- en kostenstaat onherroepelijk geacht aanvaard te zijn. In geval van betwisting zal de beroepsbeoefenaar zich samen met de cliënt inspannen om dit geschil minnelijk te op te lossen.

Facturen en/of ereloonnota’s zijn betaalbaar binnen 30 kalenderdagen na ontvangst van de factuur. Laattijdige betalingen geven van rechtswege en zonder dat een ingebrekestelling is vereist aanleiding tot (i) een interestvergoeding overeenkomstig de wet van 2 augustus 2002, te rekenen vanaf factuurdatum, alsmede (ii) een bijkomende schadevergoeding die minstens 15% van (het onbetaalde bedrag van) het factuurbedrag bedraagt, met een minimum van 250,00 EUR. Gebrek aan betaling van de kosten- en ereloonstaat kan aanleiding geven tot de opschorting of beëindiging van de professionele relatie en tot de invordering van de verschuldigde bedragen.

AANSPRAKELIJKHEID VAN DE BEROEPSBEOEFENAAR

De beroepsbeoefenaar ziet ertoe dat de diensten worden geleverd in overeenstemming met de deontologische normen en andere beroepsnormen van de Orde en rekening houdend met de geldende wet- en regelgeving bij de uitvoering van de opdrachten.

De aansprakelijkheid kan alleen worden ingeroepen voor opdrachten waarvan werd aangetoond dat deze door de beroepsbeoefenaar werden aanvaard.

 De beroepsbeoefenaar is niet aansprakelijk voor onrechtstreekse schade zoals reputatieschade, verlies van cliënteel, tijdverlies, verlies van gegevens, verlies van commerciële opportuniteiten, of enige gelijkaardige verliezen. De beroepsbeoefenaar is evenmin aansprakelijk voor schade aan de elektronische systemen van de klant ten gevolge van elektronische communicatie of schade ten gevolge van virussen of soortgelijke bedreigingen van zijn systeem.  

Iedere aansprakelijkheid (contractueel of buitencontractueel) van de beroepsbeoefenaar, ontstaan uit of in de context van de aangeboden diensten, zal in ieder geval (grove fout inbegrepen), in de mate van het wettelijk toegestane, onderhevig zijn aan volgende beperkingen:

  • zij is in geen geval aansprakelijk voor vertragingen en niet gehaalde termijnen die te wijten zijn aan het handelen of nalaten van klanten, derden, of een gevolg zijn van overmacht.

  • de te betalen schadevergoeding is in alle gevallen beperkt tot het bedrag van de dekking voorzien onder de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van de betrokken beroepsbeoefenaar.

  • elke vordering tot schadevergoeding moet worden ingesteld binnen zes (6) maanden nadat de klant kennis heeft gekregen of redelijkerwijs kennis had moeten krijgen van de gebeurtenis die de schade heeft veroorzaakt.

De aansprakelijkheidsbeperkingen vervat in dit artikel gelden niet in geval van opzettelijke fout of bedrog.

BEROEPSGEHEIM EN WITWASSEN VAN GELD

De beroepsbeoefenaar en zijn mandatarissen of medewerkers worden geacht in het kader van de hen toevertrouwde opdrachten het beroepsgeheim, in overeenstemming met de toepasselijke wetgeving na te leven. Alle documenten die de beroepsbeoefenaar aan de klant overmaakt (al dan niet in ontwerpvorm), zoals bijvoorbeeld (maar niet uitsluitend) overeenkomsten, adviezen, memoranda, nota’s, procedurestukken, vennootschapsdocumenten, briefwisseling en e-mails, zijn vertrouwelijk, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven. Noch de beroepsbeoefenaar, noch de klant mag voormelde documenten alsmede de inhoud ervan publiceren, verspreiden of overmaken aan derden zonder schriftelijke en voorafgaande toestemming van de andere partij, tenzij vereist door de wet.

In afwijking daarvan, is de beroepsbeoefenaar van zijn beroepsgeheim ontheft in het kader van de wetgeving tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. De cliënt bevestigt dat hij op de hoogte is van het feit dat de beroepsbeoefenaar onderworpen is aan de wet tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en voor de financiering van terrorisme en hij verbindt zich ertoe om haar onmiddellijk alle informatie en/of documenten te bezorgen die vereist zijn in het kader van deze wetgeving.

INTELLECTUELE EIGENDOM

Alle documenten opgesteld door de beroepsbeoefenaar zijn beschermd door intellectuele eigendomsrechten en mogen niet gebruikt, gereproduceerd of geëxploiteerd worden zonder (expliciete of impliciete) toestemming daartoe.

PRIVACY - VERWERKING VAN PERSOONSGEGEVENS

De cliënt bevestigt dat hij de voorwaarden van de privacyverklaring van de beroepsbeoefenaar met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens ontvangen en aanvaard heeft.

NIETIGHEID

Indien één van de bepalingen of een deel van een bepaling van onderhavige algemene voorwaarden nietig of onuitvoerbaar zou verklaard worden, doet dit geen afbreuk aan de geldigheid van de overige bepalingen. In voorkomend geval zullen partijen de betrokken bepalingen vervangen door een nieuwe bepaling die zo dicht mogelijk aanleunt bij de oorspronkelijke intenties van partijen.

TOEPASSELIJK RECHT EN OPLOSSINGEN VAN GESCHILLEN

De interpretatie en de uitvoering van de overeenkomst worden door het Belgische recht beheerst. Elke betwisting van welke aard ook behoort tot de exclusieve bevoegdheid van de Brusselse hoven en rechtbanken.